Hogy néznek ki az egyéni foglalkozásaink?

Hogy néznek ki az egyéni foglalkozásaink?

Alapvetően nincs két egyforma óránk, hiszen mindig függ az adott kutyustól és gazdájától a foglalkozás menete, azonban van egy-két közös nevező, amit jó ha tudtok, ha az egyéni óráink iránt érdeklődtök.

A foglalkozások 30 percesek, leginkább azért, mert ilyenkor csak ti vagytok velünk fent a pályán és a kutyusoknak, (sőt a gazdáknak is nagyjából) ennyi fér bele az információ befogadásából úgy, hogy az még építő legyen – és mivel pozitív megerősítéssel dolgozunk, ez nagyon fontos része a foglalkozásnak, hogy még jó élménnyel menjetek haza. (Természetesen előfordulhatnak extrém esetek, hogy még a 30 perc is soknak bizonyul, de ezt mindig jelezzük, mondjuk.)

A sulin a foglalkozás arra elengedő, hogy átbeszéljük a miérteket (mi, miért történik, miért reagál így a kutya, mi a motivációja adott viselkedésre, stb), és a feladatokat, amiket tudtok majd otthon is gyakorolni.

A miértek megértése azért fontos, mert csak akkor tudunk változtatni egy viselkedésen vagy akkor tudjuk elérni a kijelölt célt, ha megértjük a kutyusunk viselkedésének okát és megkeressük a motivációját. (Ha nem értem miért csinálja ezt vagy azt a kutyám, nem fogom tudni megfelelően lereagálni vagy megakadályozni sem.)

Az otthoni plusz foglalkozás pedig elengedhetetlen a fejlődés érdekében, hiszen heti egyszer vagy kétszer fél óra még nem elegendő ahhoz, hogy kutyusunkat kizökkentsük egy nem kívánt napi rutinból vagy felülírjunk/kioldjunk olyan nem kívánt viselkedéseket mint pl: más kutyák/emberek/eszközök megtámadása vagy félelem a környezetétől.

Amiben mi tudunk nektek segíteni:

  • elméleti és gyakorlati háttértudás átbeszélése, megmutatása
  • megfelelő, biztonságos környezet és segítség a gyakorláshoz
  • ingerkörnyezet fokozatos növelése (ha erre van szükség)
  • két foglalkozás között, ha szükséges, telefonos/emailes konzultáció (hiszen a kérdések általában a gyakorlások alkalmával jönnek elő 😊)

Amit nem tudunk helyettetek megspórolni:

  • türelem és idő (ha a kutyának már x hónapos/éves megerősítése van egy adott viselkedésben, nem lehet reálisan elvárni hogy két nap után megváltozzon)
  • következetesség
  • otthoni gyakorlások, ha kell, kimozdulva a komfortzónából
  • a kutyussal a közös munkátokat és élményeket (ez csapatmunka, nem csak a kutya fog dolgozni)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük